Εκτύπωση

ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Η Δάφνη βρίσκεται βόρεια της οροσειράς των Βαρδουσίων και νοτιοδυτικά της Οίτης. Απέχει περίπου 60 χλμ από την Λαμία και 40 χλμ από την Σπερχειάδα. 

 

Έχουμε βρει μερικούς παλαιούς χάρτες της περιοχής μας. Μπορείτε να τους δείτε παρακάτω:

1. Χάρτης Ελλάδας (1752)

2. Χάρτης Φωκίδας (1787) - και εδώ σε άλλη έκδοση

3. Χάρτης Κεντρικής Ελλάδας (1829)

4. Χάρτης της Ελλάδας (1843)

5. Χάρτης Ελλάδας (1903)

 

Επίσης πιο πρόσφατοι χάρτες εδώ:

1. χάρτης Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού

2. online χάρτης google

3. Μιας και τα χρόνια περνάνε οι περισσότεροι νεότεροι συγχωριανοί μας δεν γνωρίζουν τις ονομασίες και τις τοποθεσίες του χωριού. Τα τοπωνύμια είναι στη πραγματικότητα ένας κοινός τόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να εντοπίσει ή να δείξει ένα μέρος με μεγάλη ακρίβεια, όπως κάνουμε στις πόλεις με τις οδούς και τους αριθμούς.

Στους περισσότερους από εμάς το «Έλα στου Πέτρου τη βρύση» θα ήταν κάτι που θα έβγαζε νόημα και θα καταλαβαίναμε αμέσως που πρέπει να πάμε, σε αντίθεση με τα «Έλα στο μύλο το Παπαδέϊκο» ή «Ελα, είμαι στο Σφοντάμι».

Γίνεται μία προσπάθεια με τη συμβολή του Νίκου Φέρτη να αποτυπώσουμε στο χάρτη τα τοπωνύμια της Δάφνης. Ήδη έχουν μαζευτεί αρκετές ονομασίες αλλά ο χάρτης θα ενημερώνεται μέχρι να καλύψουμε ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής που καλύπτει το χωριό μας. Είναι μία εργασία που απαιτεί εκτός από χρόνο και τη γνώση της περιοχής αλλά και τη δυνατότητα αναγνώρισης στο χάρτη.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε ακόμα και στο κινητό μας να έχουμε αυτές τις τοποθεσίες αποτυπωμένες μέσω μίας εφαρμογής που υποστηρίζει αρχεία kmz (αρχεία από το google earth).

Μετά από ένα και πλέον χρόνο η πρώτη έκδοση είναι ήδη online και θα ενημερώνεται σιγά σιγά.

Φέρτης Πέτρος

Κατεβάστε εδώ: KMZ με τις τοποθεσίες του χωριού. (Δεύτερη έκδοση 2/11/2021)

 

Στα παρακάτω αρχεία μπορείτε να δείτε το κτηματολόγιο της κοινότητας Δάφνης όπως αυτό καταχωρήθηκε από την Υπηρεσία Τοπογραφήσεων και Κτηματολογίου το 1973. Σύντομα θα γίνει ανακατασκευή του κτηματολογικού χάρτη με όλα τα τμήματα συνενωμένα σε ένα.

 Τμήμα 1-1

 Τμήμα 2-1

 Τμήμα 3-1

 Τμήμα 3-2

 Τμήμα 4-1

 Τμήμα 4-2

 Τμήμα 7-1

 Τμήμα 8-1

 Τμήμα 8-2

 Τμήμα 9-1

 Τμήμα 10-1